Арестът на издирвания хазартен бос Васил Божков заедно с още две

...
Арестът на издирвания хазартен бос Васил Божков заедно с още две
Коментари Харесай

Гешев: Арестът на Васил Божков е официално потвърден

Арестът на търсения хазартен необут Васил Божков заедно с още две лица е публично доказан, заяви основният прокурор Иван Гешев пред публицисти във Варна, съобщи " Дарик нюз ".

" Има публично удостоверение от Обединени арабски емирства за ареста на Васил Божков и други две упрекнати лица ", уточни Гешев. Предстои изпращане на документи за екстрадиция, което ще се направи по процедурата, която е правена досега и в други такива случаи, добави той.

" Правили сме го до момента и за Цветан Василев, и за Арабаджиеви, и за Баневи, и за Димитър Желязков. Действаме по същия метод и виждате резултатите ", разяснява още основният прокурор.

Преди четири дни Гешев разгласи, че Васил Божков е обвинен по 7 обвинявания - за началник на проведена незаконна група, за насила, изнудване, опит за рушвет на длъжностно лице, за подбуждане към закононарушение по работа. Отделно, направена е европейска заповед за арест и е разгласен за интернационално търсене. " Това е следващият олигарх, който избяга от България, не знам къде се намира ", разяснява тогава обвинител №1.

По мотив питането до Конституционен съд и записите на президента и шефа на Военновъздушни сили, основният прокурор посочи, че Румен Радев не се проверява сега.

" Няма следствие към президента сега. Главният прокурор беше сезиран от наблюдаващия прокурор, съгласно който има нарушаване на член 103 от конституцията, и аз запитвам Конституционния съд. Какво трябваше да направя аз с това дело - да го изтрия, да го унищожа? Постъпих по единствения вероятен метод - да сезирам Конституционен съд ", сподели Гешев.  " Няма персонално отношение и не водят се персонални борби, а борбата е за съблюдаване на закона. Защитни тези може да има всевъзможни от хората, които вероятно са нарушили закона ", сподели още Гешев.

Иван Гешев бе във Варненско, където при спецоперация на полицията и прокуратурата в град Белослав и варненското село Синдел, бяха арестувани 11 души с повече от две висящи правосъдни каузи.

Акцията против битовата престъпност стартира през вчерашния ден в цялата страна, като първите дейности бяха в столичния квартал Христо Ботев. Заедно с Гешев бе и основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Ивайло Иванов.

Двамата бяха посетиха пристанище Варна-Запад, където бяха открити общо 127 контейнера с боклуци импорт от Италия.

Главният прокурор Иван Гешев разпореди преди към две седмици на административните ръководители на прокуратурите в страната да извършат изключителна инспекция на следствията против обвинени с две и повече досъдебни производства и да покачат успеваемостта на взаимоотношението с Министерство на вътрешните работи по тези каузи.

Прокурорите пък започнаха разбор на положението на следствията против две или повече лица. Указано им е да обезпечат предпочитано и бързо осъществяване на досъдебните производства против еднакъв обвинен, в това число посредством предприемане на нужните ограничения за образуване на екипи. Наблюдаващите прокурори би трябвало да преценят за всеки обособен случай нуждата от внасяне на искане в съда за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ или „ домакински арест “, както и да указват на съответните поделения на Министерство на вътрешните работи осъществяване на дейности свързани с противопоставяне на битовата престъпност според съответната им функционална подготвеност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР